رابیتس چیست

رابیتس ها ورق های فولادی مشبک می‌باشند که از کشش عرضی و پرس ورق‌های گالوانیزه تولید می‌شوند. محصولات در نهایت بعد از گذراندن مرحله برش آماده استفاده می‌شوند. معنای رابیتس، هر نوع مواد نگهدارنده برای پشت گچ می‌باشد که از جمله آنها می‌توان به شبکه‌های گسترده شده مش یا آهن مشبک که با فیکسچر تثبیت شده است، اشاره کرد. شرکت صنعتی مش و مفتول ایرانیان با سال ها تجربه در این صنعت در اینجا نکات مهم در زمان و مکان اجرای رابیتس ها را برای شما تعبیه دیده است.

این دسته از توری ها با تکنیک ایجاد پانچ‌های متوالی و متقارن با شکل هندسی یکسان در سطح ورق گالوانیزه تولید می‌شوند و در نهایت با کشش عرضی تبدیل به شبکه ای توری به نام رابیتس می‌شوند. ابعاد استاندارد ورق های رابیتس تولید شده عموما ۱/۴۴ در ۰/۶ سانتیمتر مربع و مساحت ۱/۴۴ سانتیمتر مربع می‌باشد.

رابیتس کاری

رابیتس کاری

ساختار رابیتس

ورق رابیتس از جنس فولاد می‌باشد و ساختاری تور مانند دارد که از انواع مختلف ورق گالوانیزه گرم به ضخامت ۲۵/۰ تا ۵/۰ میلی متر تولید می‌شود. در نهایت این محصولات با استفاده از مفتول های گالوانیزه یا مفتول آرماتور‌بندی به شکل یک لایه به شبکه فرعی متصل می‌گردد. این ساختار محصول سبب شده که از رابیتس، برای عدم ترک خوردگی گچ یا سیمان مورد استفاده قرار می‌گردد.

چرا جنس رابیتس از ورق گالوانیزه است؟

دلیل استفاده از مفتول های گالوانیزه در تولید رابیتس‌ها، ضد زنگ بودن و مقاومت بالای ورق های گالوانیزه می‌باشد. دلیل اهمیت این ویژگی این است که این محصولات عمدتاً در زیر سطح قرار‌ می‌گیرند و با توجه به اندود‌هایی که بر روی آن‌ها قرار می‌گیرد، در تماس با رطوبت می‌باشند.

به همین دلیل رابیت ها باید قابلیت مقوامت بالا در برابر رطوبت را داشته باشند و اگر اینطور نباشد یکی از کارایی های اصلی خود را در ساختمان سازی از دست می‌دهند. از آن جایی که رابیتس ها در بخش داخلی کار قرار‌ می‌گیرد، در نتیجه دسترسی دوباره به آن ها امری بسیار سخت و تقریبا غیرممکن می‌باشد و امکان تعویض آنها را بسیاری کم می‌کند. در نتیجه تمامی توضیحات بالا، استفاده از ورق های گاولانیزه در تولید این محصولات امری عاقلانه به شمار می‌آید.

اطلاعات ابعادی رابیتس

رابیتس ها عموما در ابعاد ۶۰ در ۲۴۰ سانتی متر به تولید می‌رسند و مساحتی حدود ۱٫۴۴ متر مربع را پوشش می‌دهند، با در نظر گرفتن خطاهایی که در طی کار ممکن است رخ دهد، یک رابیتس جوابگوی ۱.۴ متر مربع مساحت خواهد بود. شما می‌توانید برای محاسبه تعداد رابیتس مورد نیاز برای ساره خود، متراژ کاری را بر این عدد تقسیم کنید و مقدار نهایی محصول مورد نیاز خود را بدست بیاورید.

فرآیند تولید رابیتس

تولید این محصولات، طی یک فرآیند دو مرحله ای که شامل پرسکاری یا کشش عرضی و یک مرحله برش است، انجام می‌شود. ماده اولیه رابیتس نیز همانطور که پیش تر به آن اشاره داشتیم از ورق های گالوانیزه به ضخامت 0/25 میلی متر و عرض 26 یا 29/5 سانتی متر می‌باشد. با استقرار ورق‌ها بر روی کویل باز کن، به صورت خودکار، به سمت داخل پرس ضربه‌ای وارد می‌شوند و شکاف‌های اولیه لازم توسط پرس در این ورق ها ایجاد می‌شود.

با پیشروی در مراحل تولید، ورق ها در طی عمل کشش عرضی، توسط کشش غلطکی، کشیده شده و ساختار مورد نظر و شیار V شکل روی این ورق ها ایجاد می‌شود. پس از فرآیند کششی، عرض این ورق ها به 60 یا 70 سانتی متر افزایش می‌یابد. در نهایت با عبور طول معینی از ورق شکل یافته نهایی که معادل 260 سانتی متر می‌باشد، با فرمان خودکار توسط قیچی هایی، برش داده می‌شوند و برای عرضه به بازار آماده می‌شوند.

فرآیند تولید رابیتس

فرآیند تولید رابیتس

6 مورد که استفاده از این محصولات در آن‌ها واجب و ضروری می‌باشد

  • بستن رابیتس روی بادبندها، ستون‌ها و هر قطعه فلزی قبل از گچ‌کاری

بادبندها، ستون‌ها و در کل قطعات فلزی دارای سطحی صاف و صیقلی می‌باشند. حال اگر این محصولات از ضد زنگ نیز برخوردار باشند مشکل بیشتر می‌شود.  بادبندهایی که در سازه میان دیوارهای داخلی قرار می‌گیرند، اگر مستقیما روی آن‌ها فرآیند گچ‌کاری انجام شود، گچ ارتباط کافی با این سطحوح صاف را نخواهد داشت. همچنین این امکان وجود دارد که در اثر لرزش، گچ از اعضای فلزی آن جدا شود یا ترک بخورد. در نتیجه، به این دلیل که گچ گیرش کافی با سطح زیرین خودش ندارد، در اثر کوچک‌ ترین حرکاتی همچون نشست یا لرزش، شاهد ترک‌هایی در گچ کاری عضو فلزی مورد نظر خواهیم بود.

مشکل اصلی این می‌باشد که هرچه این ترک‌ها را ترمیم کنید، باز هم پس از مدتی این اتفاق تکرار خواهد شد. به همین دلیل در مکان هایی که ستون فلزی یا تیر فلزی وجود دارد و قصد داریم که روی آن ها  عمل گچ کاری را انجام دهیم، این مشکل به وجود خواهد آمد. به همین دلیل با استفاده از رابیتس روی این سطوح، سطح زیر گچ را به سطحی ناصاف تغییر می‌دهیم تا احتمال ترک برداشتن یا ریختن گچ را کاشه دهیم.

  • بستن رابیتس روی ستون‌ها بتنی قبل از گچ‌کاری

همان مسائل و روشی که در بالا توضیح دادیم، روی ستون‌های بتنی نیز قبل از اجرای گچ کاری ممکن می‌باشد و مشکل شما را برطرف خواهد کرد.

  • بستن‌رابیتس روی وجه نمایان تیرها و ستون‌های نما قبل از دوغاب ریزی سنگ‌ها
  • بستن‌رابیتس روی تیرهای اطراف باکس راه پله

یکی دیگر از مورد دیگری که معمولا به آن توجه نمی‌شود، قرار دادن رابیتس روی تیرهای کناره‌های راه پله می‌باشد. در شرایطی ‌که دیواره های راه پله‌ها قرار است، سنگ یا کاشی کاری شوند، در بخشی از راه پله که تیر طبقات قرار می‌گیرند، سطح صاف وجود دارد که باید پیش از کاشی کاری فرآیند رابیتس بندی روی آنها پیدا سازی شود.

  • بستن رابیتس دور ستون‌های پارکینگ

این مورد در سازه هایی مطرح می‌باشد که قرار است روی ستون‌های پراکینگ سنگ کاری انجام شود. در اغلب موارد سازندگان سنگ‌ها را به صورت مستقیم روی ستون ها قرار می‌دهند و روی آن دوغاب می‌ریزند. در این سنگ‌ها نیز پس از مدتی شاهد لق شدن و سقوط آنها هستیم، چرا که سطح زیر آنها کاملا صاف و صیقلی می‌باشد. بنابراین باید قبل از دوغاب ریزی روی این ستون‌ها نیز با رابیتس پوشانده شود.

  • استفاده از رابیتس به عنوان قالب در بتن‌ریزی دال پله‌ها

دسته ‌بندی رابیتس ها

انواع رابیتس ها در دو دسته بندی تقسیم می‌شوند که در این بخش این دو مدل دسته بندی را شکافته و به شما معرفی خواهیم کرد.

  1. دسته ‌بندی رابیتس بر حسب ستون: دلیل این دسته بندی وجود تعداد مشخصی از ردیف ها می‌باشد.
  2. دسته‌ بندی بر اساس وزن: این دسته‌بندی با توجه به تعداد ستون‌ها متفاوت می‌باشد ولی هر کدام از برگ های آن ،وزن خاص خود خواهند داشت، برای مثال:
  • وزن را‌بیتس ۹ ستونه‌ی سبک معادل ۶۶۰ گرم
  • وزن ۹ ستونه‌ی نیمه سنگین معادل ۷۹۰ گرم
  • وزن ۹ ستونه‌ی سنگین وزن هم معادل ۸۷۰ گرم

باید به این نکته نیز اشاره کرد که این رابیتس ‌های ١١ و ١٣ ستونه سبک، نیمه سنگین و سنگین نیز هر کدام وزن خاصی مختص به خود دارند. هرچند که در حال حاضر در کشور‌های توسعه‌ یافته، تعداد ستون‌‌های رابیتس های تولیدی به ۱۷ عدد هم می‌رسد اما در کشور ما فقط محصولات تا ۱۳ ستون مورد استفاده قرار می‌گیرند.

عموما رابیتس ‌هایی که دارای ۱۳ ستون می‌باشند، از وزن بالاتری برخوردار می‌باشند، اما در نتیجه آن از کیفیت بالاتری هم نسبت به سایر انواع این محصولات برخوردار می‌باشند و برای اجرای آنها نیاز به ملات کم‌تری می‌باشد.

کاربرد های رابیتس و محصولات مشابه آن

این محصولات در موارد زیادی مورد استفاده قرار می‌گیرند و ما در این بخش برخی از آنها را برای شما آورده ایم:

  • سقف‌های کاذب
  • گچ کاری و گچ بری
  • پوشاندن تیرآهن و آرماتور
  • پوشاندن بتن سیمانی
  • ترمیم ترک‌های ساختمانی
  • کارهای ترمیمی، دکوراسیون و…
  • استفاده از شبکه های رابیتس در جهت پیوستگی کامل سطوح دیوارها
  • ایجاد بستری مناسب برای نصب اجزای تأسیسات برقی و مکانیکی
  • انجام انواع پلاسترکاری‌ های مناسب سازه های سیمانی و گچی

نکته حائز اهمیت در مورد این محصولات که سبب کاربرد های فراوان آنها می‌باشد، این است که شبکه مناسب رابیتس موجب پیوستگی عمومی دیوار می‌شود و از هرگونه ترک‌خوردگی یا انفصال در کار جلوگیری خواهد کرد.

شبکه مناسب رابیتس موجب پیوستگی عمومی دیوار می‌شود

شبکه مناسب رابیتس موجب پیوستگی عمومی دیوار می‌شود

مزایا و معایب استفاده از رابیتس

مزایای‌ این محصولات

  • بالا رفتن سرعت اجرا
  • وجود فراوان آنها در بازار
  • نیروی کار آن به وفور یافت می‌شود
  • ایجاد چسبندگی بیشتر مصالح به سطح
  • بالا رفتن استحکام سازه و جلوگیری از ترک خوردگی زود هنگام
  • فرم پذیر بودن این محصولات
  • استفاده فروان از این محصول در اجرای آرک و گچ‌کاری

همچنین رابیتس ها در پروژه‌های ساختمانی نیز فواید زیادی داشته که برخی از آن‌ها شمال موارد زیر می‌باشند:

  • کاهش وزن سقف‌ها با اجرای سقف کاذب
  • اجرای دکوراسیون در سقف‌ها و دیوارها
  • مصرف کمتر مصالح به علت کاذب بودن
  • انعطاف پذیری بیشتر نسبت به ورق‌ها
  • هزینه کمتر در اجرا
  • تهیه آسان
  • قابلیت اجرای هر دکوراسیون با هر ابعاد

معایب‌ این محصولات

از معایب این محصولات می‌توانیم به این مورد اشاره کنیم که برای استفاده از آن نیاز به گچ کاری می‌باشد، که عوامل مرتبط با آن باعث معایب استفاده از رابیتس می‌باشد. به شکلی که مصرف گچ در هنگام استفاده از رابیتس بالا می‌باشد و همچمنین هزینه و دستمزد برای انجام این کار نیز بالا می‌باشد.

رابیتس بندی چگونه است و چه مراحلی دارد؟

متداول‌ترین عملیات رابیتس‌بندی در طی سه مرحله صورت می‌گیرد.

  1. در مرحله اول میلگردهای آویز را نصب می‌کنیم. این میلگرد ها که وظیفه تحمل بار اصلی سقف کاذب را بر عهده دارند، باید به تیر آهن‌های سقف به خوبی جوش داده شوند. نکته‌ای که در این مرحله باید حتمی به آن توجه داتشه باشید، فاصله میلگردها از یکدیگر می‌باشد، به شکلی که این فاصله باید کمتر از 60 سانتی متر باشد. هرچند در سقف‌هایی که سنگین بوده یا از طراحی خاصی برخوردار می‌باشند، باید این فاصله 30 سانتی متر باشد تا فاصله آن ها مناسب باشند. همچنین به خاطر داشته باشید که این میلگرد ها باید حتمی از فولاد نرمه باشند تا قابلیت جوش پذیری بالایی از خود نشان دهند.
  2. در مرحله بعدی باید توری فولادی ر‌ابیتس خریداری شده را نصب کنیم. به دلیل فولادی بودن این توری ها شما می‌توانید از جوشکاری برای اتصال آنها استفاده کنید. راه دیگر این است که با استفاده از سیم‌رابیتس‌بندی این اتصالات را انجام دهید. جنس این سیم‌ها نیز همچون محصولات رابیتس از مفتول‌ های گالوانیزه می‌باشد. همانطور که به این موضوع اشاره کردیم، این دسته از توری‌ها را با توجه به تعداد پل‌هایی که در ساختار خود دارند طبقه‌بندی می‌کنند و این از این جهت باید در نظر داشته باشید که با بررسی نیاز های خود، بهترین مدل از انواع این محصولات را خریداری کنید. برای انتخاب محصول مناسب باید به فاصله میلگردهای نصب شده از یکدیگر توجه کنید، هرچه این فاصله ها از یکدیگر کمتر می‌باشد، شما می‌توانید از ر‌ابیتس هایی با تعداد پل‌های کمتر و سبک‌تر استفاده کنید.
  3. در مرحله نهایی نوبت به گچ‌کاری می‌رسد. در این بخش همانطور که از نامش پیداست با استفاده از گچ سطح ر‌ابیتس را به طور کامل می‌پوشانیم. به خاطر داشته باشید، برای این که سطحی صاف ایجاد شود، شما باید گچ‌کاری را چند بار انجام دهید. این مرحله باید توسط افراد متخصص و کار بلد انجام شود.

سقف کاذب رابیتس

رابیتس یکی از سقف‌های کاذب ثابت به شمار می‌آید که در این نوع سقف‌ها این امکان وجود دارد که به فضای پشت تایل بدون تخریب آن دسترسی داشته باشید و همچنین شما می‌توانید طرح‌های دکوراتیو را در آن‌ها اجرا کنید. سقف کاذب رابیتس با توجه به ویژگی هایی که ارائه می‌کنند یکی از پرکاربردترین انواع سقف کاذب در ساختمان سازی به شمار می‌آیند. سازه‌ داخلی این سقف ها عموماً تشکیل شده از میلگرد، نبشی می‌باشد و بخش خارجی آن نیز از تورهای گالوانیزه و گچ تشکیل می‌شود.

در اجزای این سقف شاهد موارد زیر می‌باشیم:

  • زیرسازی متشکل از نبشی و میلگرد که توسط جوشکاری به یکدیگر متصل شده اند.
  • ورق‌های توری رابیتس که با سیم‌های نازک گالوانیزه یا جوشکاری به شبکه فوق مورد نظر متصل می‌شوند.
  • در نهایت لایه ای گچ‌کاری که بر روی آن اجرا می‌شود.

انواع کاربردهای سقف ر‌ابیتس عبارتند از:

  • پوششی برای اسکلت فلزی ساختمان
  • پوششی برای سیستم‌های تاسیساتی ساختمان
  • اجرای طرح‌های دکوراتیو با استفاده از سقف های ر‌ابیتس

مزایای استفاده از سقف های رابیتس:

  • مصالح مورد نیاز آنها به وفور در بازار موجود می‌باشد
  • قابلیت ایجاد طرح‌های دکوراتیو و طرح‌های هندسی و هلال‌ها

معایب استفاده از سقف های کاذب رابیتس:

  • وزن بالا این مدل سقف ها در مقابل سایر سقف‌های کاذب
  • زمان بر بودن اجرای این گونه سقف‌ها نسبت به سایر سقف‌های کاذب
  • دور ریز و هدر بیشتر مصالح در حین اجرا
  • بالا بودن قیمت مصالح ر‌ابیتس و هزینه اجرا به دلیل بالا بودن دستمزد گچ‌ کاری
  • محدودیت‌ اجرای این سقف های کاذب در نقاط شرجی و مشابه آن
  • نیاز به دستگاه‌های خاص ومناسب برای رابیتس‌کاری

راهنمایی خرید رابیتس

همانطور که در این مطلب توضیح دادیم، بر اساس محلی که ما قصد دارید از ر‌ابیتس در آن استفاده کنید، ممکن است به تعداد ستون‌ها و وزن متفاوت از این محصول نیاز داشته باشید، به همین دلیل باید در ابتدا ابعاد محل مورد نظر یا سازه خود را اندازه‌گیری کرده باشید. در نهایت باید با توجه به اینکه سازه شما از وزن کم یا زیادی برخوردار می‌باشد، اقدام به خرید ر‌ابیتس مورد نیاز خود کنید.

همانطور که گفته شد، بیشترین کاربرد‌ این محصولات در ساخت نماها و سقف‌های کاذب می‌باشد. در ساخت نما پرکاربردترین ر‌ابیتس نوع ۱۳ ستونه آن می‌باشد، هرچند که با توجه به وزن بالای این مدل ر‌ابیتس، اصلا برای سقف‌های کاذب مناسب نیستند. وزن بالا در ساخت سقف کاذب باعث می‌شود که خطر ریزش آن ها افزایش پیدا کند. به همین دلیل بهتر است در ساخت سقف های کاذب از رابیتس ۹ یا ۱۱ ستونه بهره ببرید تا وزن کمتری به سازه یا سقف کاذب شما اضافه شود.

به این نکته توجه داشته باشید، که هرچه شماره ستون محصول خریداری شده شما کمتر باشد، به ملات بیشتری برای گچ‌کاری نیاز خواهید داشت. همچنین بین افزایش ستون ها و در نتیجه آن افزایش وزن رابیتس، تحمل وزن آنها نیز افزایش می‌یابد. در صورت وجود سوالات بیشتر در مورد محصولات می‌توانید با شماره ۲ –  ۸۸۸۵۷۵۷۰ – ۰۲۱ با ما در ارتباط باشید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها