امروزه صنعت ساختمان سازی پیشرفت های زیادی کرده است و این پیشرفت ها سبب شده که تیر ورق به یکی از المان هایی تبدیل شود که به طور گسترده در صنعت ساخت و ساز به ویژه در ساخت سازه هایی همچون پل ها به کار گرفته شود. شرکت صنعتی مش و مفتول ایرانیان با سال ها تجربه در این صنعت در اینجا مشخصات فنی، کاربرد ها و مزایا استفاده از توری گابیون را برای شما تعبیه دیده است، تا شما بیشتر با این محصول آشنا شوید.
تیر ورق چیست؟
این محصول در واقع تیرچه ای میباشد که با اتصال سه ورق به هم و تشکیل یک مقطع به شکل حرف I انگلیسی تشکیل ایجاد میشود. هدف از طراحی این تیرها، تحمل فشارها و بارهای سنگین بوده که به همین دلیل بیشتر در ساختن پل مورد استفاده قرار میگیرند. ضخامت تیر ورق نیز برحسب ماهیت سازه متفاوت خواهد بود.
همانطور که گفتیم، از تیر ورق در مواقعی استفاده می گردد که نیاز به حمل بارهای سنگین به مقاطع عمیق تر و سختی بالاتر، نیاز داشته باشیم. این موضوع بدین معناست که هر چقدر عمق مقطع افزایش پیدا میکند، در تولید بخش نورد گرم محدودیت بیشتری به وجود میآید. در چنین شرایطی شما باید از مقاطعی استفاده کنید که بتوانند لنگرهای خمشی و نیروهای برشی بسیار را تحمل کنند.
برای تولید و ساخت این محصولات حتمی باید به دو نکته پراهمیت توجه داشت. مورد اول استفاده از مواد و فولاد مناسب برای تیر و مورد دوم نوع و کیفیت جوشکاری مورد استفاده برای ساخت تیر ورق میباشد.
معرفی اجزای تیر ورق
این محصولات در کل به سه جزء تقسیم میشوند و باید حتمی وقتی در کنار هم قرار میگیرند حالت تیرها شکلی شبیه حرف I انگلیسی باشد. اجزای تیر ورق را در این بخش به صورت لیست برای شما آورده ایم:
- تیغه یا جان تیر (web plate)
- فلنج یا بال تیر (flanges plate)
- استیفنرها یا سخت کننده ها یا بلبرینگ طولی و میانی (stiffeners)
تیغه یا جان تیر web plate
تیغه یا جان تیر به صفحه عمودی تیرچه گفته میشود و این قسمت از تیر در واقع بال ها را در فاصله معینی از هم نگه می دارد. ضخامت این لایه و ارتفاع آن بستگی به سازه ای دارد که قصد داریم از این محصول در ساخت آن استفاده کنیم. یکی از عوامل دیگر که در ضخامت و ارتفاع تیغه تاثیرگذار میباشد، میزان بار اعمال شده بر روی تیر میباشد.
در تیغه یا جان تیر تیر ورق، نیروها و بارهای برشی وارد شده بر روی بال ها اعمال میشوند تا محصول این فشار ها را تحمل کند. هرچند که برای تحمل بارهای خمشی نمی توان تنها به تأثیر این بخش اعتنا کرد و بخش های دیگر نیز در این استحکام نقش دارند. وقتی که نیرو و بار بر روی تیغه اعمال می شود، هر چقدر تیغه نازک تر و طویل تر باشد، مستعد کمانش بیشتری است. با هدف اینکه از این کمانش جلوگیری شود، از تعدادی استیفنر یا سخت کننده در تولید این محصولات بهره برده میشود که در بخش های بعدی مطلب به معرفی آن ها خواهیم پرداخت.
فلنج یا بال تیر flanges plate
فلنج یا بال تیر در تیر ورق در واقع دو صفحه فولادی دیگر را تشکیل میدهد که با استفاده از روش هایی همچون جوش یا کار های دیگری به بدنه یا تیغه محصول متصل میشوند. ساختار تیر ورق بدین شکل است که این بخش یا بال ها به صورت افقی و عمود بر تیغه و در دو طرف آن قرار میگیرند. هدف از وجود این بال ها، تحمل بارهای خمشی وارده به محصول نهایی میباشد.
بال یا فلنج بالایی با ایجاد فشار، در برابر نیروهای خمشی مقاومت می کند و بال یا فلنج پایینی در برابر نیروهای کششی مقاومت میکند. ضخامت و عرض این بال ها باید به شکلی باشد که بتواند به مقاومت خوبی در برابر نیروها و بارهای خمشی از خود نشان دهند.
استیفنرها یا سخت کننده ها یا بلبرینگ طولی و میانی stiffeners
همانطور که پیش تر اشاره داشتیم، از سخت کننده ها برای افزایش ظرفیت ساختاری تیر ورق استفاده میشود تا از خرابی های موضعی ناشی از کمانش جلوگیری شود. یکی از ظایف دیگر این استیفنر ها پخش کردن نیروها و بارهای وارده بر تیر ورق میباشد. انواع سخت کننده های تیر عبارتند از:
- سخت کننده عمودی
- سخت کننده افقی
- سخت کننده عمودی
- سخت کننده انتهایی
این سخت کننده ها در دو انتهای تیر ورق قرار گرفته و نیروها و بارها را از تیر دریافت کرده و در نهایت به تکیه گاه منتقل میکنند. در ساختار تیر ورق بخش هایی از انتهای بدنه تیر وجود دارند که تحت نیروها و بارهای فشاری قرار میگیرد که در صورت کنترل نشدن میتوانند منجر به خرد شدن تیغه یا بدنه شوند. در اصل میتوان گفت که سخت کننده انتهایی مانع از خرد شدن بدنه تیر میشود، به همین دلیل و با توجه به ساختاری که این سخت کنننده ها دارند به آنها سخت کننده های بلبرینگ نیز گفته میشود.
- سخت کننده میانی
سخت کننده های میانی به هنگام وارد شدن نیروهای متمرکز بر روی تیر از تخریب تیر ورق جلوگیری میکنند. این نکته را به خاطر داشته باشید که کمانشی باعث تخریب میشود که ضخامت بدنه تیر ورق کمتر از یک هشتاد و پنجم عمق آن باشد. در چنین شرایطی سخت کننده های میانی به کار میآیند و از تخریب جلوگیری میکنند.
- سخت کننده افقی
این سخت کننده ها به موازات بال های تیر ورق قرار میگیرند و به همین دلیل، نام دیگر این محصولات، سخت کننده های طولی میباشد. با استفاده از این نوع از سخت کننده ها، مقاومت تیغه و بدنه در برابر کمانش افزایش پیدا میکند. باید خاطر نشان شد که سخت کننده های افقی به صورت های پیوسته و ناپیوسته میباشند.
بدین شکل که سخت کننده های افقی پیوسته، تمام سخت کننده های تراورس را به هم متصل میکنند و در نتیجه فشارها و نیروهای وارده از طرف بال ها و تیغه را جذب میکنند. سخت کننده افقی ناپیوسته، از طرفی دیگر در بین سخت کننده های تراورس و بدون تماس با آن ها قرار میگیرد. این موضوع سبب شده که آن ها هیچ نیرو و بار وارد شده ای از طرف بدنه یا بال ها را دریافت نکنند و فقط مقاومت کمانشی بدنه یا تیغه تیر ورق را افزایش دهند.
دلیل استفاده از سخت کننده ها در تیر ورق
در این بخش به صورت خلاصه مزیت ها و دلایلی که شما باید از سخت کننده ها استفاده کنید را برای شما آورده ایم.
- تنش برشی وارد شده را کاهش می دهد.
- ظرفیت باربری تیر را می افزاید.
- ظرفیت تحمل فشار خمشی را افزایش می دهد.
- باعث می شود که تیغه یا بدنه دچار کمانش نشود.
- به انتقال نیروی کششی روی تیغه کمک کرده و باعث افزایش استحکام تیغه می گردد.
کاربرد تیر ورق صنعت مش و مفتول ایرانیان
تیر ورق ها جزو محصولاتی به شمار میآید که به طور گسترده در انواع صنایع به عنوان سازه های پشتیبان کاربرد دارند. برخی از کاربردهای این تیرها، موارد زیر میباشند:
- ساخت پل (از این تیرها عمدتاً در پل های راه آهن و جاده ای استفاده می شود)
- صنعت کشتی سازی
- سکوهای نفتی و گازی
- تست بار
- جرثقیل ها
- سازه های بالابر
مزایا و معایب استفاده از تیر ورق
در این بخش لیستی مختصر از مزایا و معایب استفاده از تیر ورق مش و مفتول ایرانیان برای شما تعبیه کرده ایم تا با این محصول بیشتر آشنا شوید.
- سرعت بالا در ساخت
- تحمل بارهای سنگین
- مقاومت بالا در برابر شکستگی های ناشی از خستگی
- ساخت آسان در مقایسه با پل های خرپایی
- نگهداری آسان
از جمله معایب استفاده از تیر ورق نیز می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نمی توان از این تیرها برای پشتیبانی دهانههای بزرگ استفاده کرد، مگر اینکه از اتصالات برای فلنج و تیغه استفاده کنیم.
- از نظر ظاهری، ظاهر معماری کمتری دارند.
- در موقع قرار دادن، کمی هندل کردن آن سخت است.
- تولید باید کاملاً مطابق با طراحی انجام شود.
- برای اینکه تفاوت بین تیر ورق و تیرآهن را بدانیم ابتدا به طور مختصر راجع به تیرآهن باید مطالبی را عنوان کنیم.
جمع بندی
تیر ورق یکی از محصولات پراستفاده در صنعت ساختمان سازی محسوب میشود که باعث می شود نیروهای جانبی وارد شده بر ساختمان، تحت کنترل درآمده و در نتیجه مقاومت ساختمان افزایش پیدا کند. این تیرها مانند تیرآهن دارای مقطعی به شکل I میباشند اما با اینحال تفاوت های بسیاری با هم دارند. در صورت وجود سوالات بیشتر در مورد محصولات صنعت مش و مفتول ایرانیان میتوانید با شماره ۲ – ۸۸۸۵۷۵۷۰ – ۰۲۱ با ما در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)