میلگرد خاموت

استحکام ساختمان از قدیم الایام یکی از پراهمیت ترین نیازهای هر سازه به شمار می‌آید و به همین دلیل روش های زیادی برای افزایش استحکام سازه های طراحی شده است. خاموت در شناژ یکی از پرکاربرد ترین و محبوب ترین این روش ها برای افزایش اتسحکام ساختمان می‌باشد. برای این که یک سازه مقاومت لازمه را داشته باشدف نیاز است تا تمام امور مهندسی به درستی اجرا شود؛ به عبارتی یک ساختمان مناسب و مستحکم، باید براساس استانداردهای روز موجود پیاده‌سازی شود. شرکت صنعتی مش و مفتول ایرانیان با سال ها تجربه در این صنعت در اینجا مشخصات فنی، کاربردها و مزایا استفاده از آن را برای شما تعبیه دیده است، تا شما بیشتر با این محصول آشنا شوید.

زمان ساخت هر گونه ساختمانی، یکی از مواردی که همیشه به آن توجه می‌شود، بررسی سازه برای داشتن مقاومت کافی در برابر بلایای طبیعی می‌باشد. همانطور که گفتیم یکی از روش های مقاوم سازی استفاده از از ابزارهایی همچون موارد میلگرد خاموت می‌باشد. در اصل این زلزله ژاپن در سال ۱۹۷۱ بوده که سبب شد مهندسین بیشتر از قبل، به دنبال چاره‌ای اساسی برای افزایش مقاومت سازه‌ها باشند که نتیجه تحقیقات و پژوهشات آنها چیزی نبود جز خاموت که امروزه به وفور استفاده می‌شود.

خاموت چیست

خاموت چیست

خاموت چیست؟

میلگردهای ساده به دو شکل در پروژه ها مورد استفاده قرار می‌گیرند، یکی نوع طولی و دیگری عرضی می‌باشد؛ به شکلی که اگر میلگرد در راستای طول سازه استفاده شود، به آن میلگرد طولی و اگر میلگرد در راستای عرضی استفاده شود، به آن میلگرد عرضی می‌گویند که این مدل استفاده را با نام خاموت نیز معرفی می‌کنند. این میلگردها نیز همانند سایز میلگردها از سایزهای متنوع برخوردار می‌باشند اما می‌توان گفت که پراستفاده‌ترین سایزهای این محصولات ۸ و ۱۰ می‌باشد.

خاموت در اصل میلگردی است که خم شده و به همین دلیل از المان‌های طویل و قائم اطرافش محافظت می‌کند. به همین دلیل استفاده از این محصولات، استحکام سازه را در برابر نیروهای پیچشی و برشی افزایش می‌دهند. تعیین قیمت نهایی میلگرد تا حد زیادی به قیمت و کیفیت میلگرد استفاده شده در تولید آن ها بستگی دارد. به عنوان مثال اگر در تولید خاموت از میلگرد میانه استفاده شود برای تخمین قیمت محصول نهایی، به قیمت میلگرد و هزینه خمکاری توجه می‌شود.

انواع خاموت در صنعت مش و مفتول

میلگردها با توجه به اینکه کاربرد های متنوعی در بتن دارند به شکل های مختلفی به تولید می‌رسند که در این میان می‌توانیم به میلگرد راستا، خاموت، سنجاقی، خرک، رکابی و ادکا اشاره داشته باشیم. هر یک از این میلگردها به خودی خود در سایز ها و انواع متنوعی به تولید رسیده و به بازار عرضه می‌شوند. در این ادامه این بخش شما را با انواع میلگرد خاموت بیشتر آشنا خواهیم کرد.

سنتی: این میلگردها با کمک اهرم و با استفاده از دست تولید می‌‌شوند. از لحاظ ظاهری شکل این میلگرد ها مربعی بوده و پرکاربردترین و محبوب ترین مدل استفاده شده در ساخت ‌و ‌سازهای ایرانی محسوب می‌شوند.

معمولی: همچون خاموت سنتی با کمک دست به تولید رسیده و در سازه‌های مختلف، مورد استفاده قرار می‌گیرند. به خاطر داشته باشید که اندازه و قالب این نوع از میلگرد متغیر می‌باشد.

مارپیچ: برخلاف مدل های قبلی این دسته از میلگردها، در تولید این محصولات از دستگاه‌های CNC استفاده می‌شود. محصولات تولید شده بسته به نیاز های مشتری می‌تواند اندازه های متنوعی داشته باشد.

ربات: این مدل نیز با استفاده از دستگاه CNC به تولید می‌رسد و تنها از لحاظ شکل ظاهری با نوع مارپیچ متفاوت می‌باشد، به شکلی که در یک سمت این خاموت‌ها مربعی وجود دارد.

سلولار: این میلگردها فرمی به شکل حلقه‌های بسته دارند و این ساختار سبب شده که در صورت به کار بردن آنها در سازه، استحکام بالایی در محل استفاده شده ایجاد شود. این میلگرد ها از جدید ترین خاموت های موجود در بازار به شمار می‌آیند که در ساخت آنها از تکنولوژی جدیدی به نام Pi-Systems استفاده می‌شود.

نحوه استفاده از خاموت در ساختمان سازی

استفاده از این مدل میلگردها تا حد زیادی به روش‌های طراحی و مهندسی سازه‎ها بستگی دارد. در کل خاموت‌ها به دو صورت تنگ باز و تنگ بسته در سازه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. خود آرماتور عرضی تنگ باز به سه صورت تک شاخه (قلاب)، دو شاخه (رکابی) و یا چند شاخه در سازه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

میلگردها به صورت تنگ بسته نیز برای تحمل نیروی برشی و پیچشی می‌تواند با توجه به تعداد شاخه، ایفای نقش کند. برای مثال اگر قصد دارید از این میلگردها در موقعیتی استفاده کنید که نیروی پیچشی وارده زیاد می‌باشد، خاموت تنگ بسته گزینه بهتری برای شما می‌باشد. پس از تعبیه آن، شما باید انتهای آن را حداقل به میزان ۱۳۵ درجه به سمت قسمت داخلی خم کنید، این کار با هدف افزایش مقاومت سازه در برابر نیروهای وارده به آن می‌باشد.

نحوه استفاده از خاموت در ساختمان سازی

نحوه استفاده از خاموت در ساختمان سازی

خاموت ستون

این میلگردها در ستون بندی با هدف افزایش استحکام و پایداری آرماتورهای طولی ستون مورد استفاده قرار می‌گیرد، عالوه بر این موضوع این میلگرد ها به عنوان یک تکیه گاه جانبی آرماتورها نیز ایفا نقش می‌کنند. شما می‌توانید با استفاده از خاموت در ستون‌ها، سازه خود را تا حد زیادی در برابر ضربه‌های شدید و زلزله مقاوم کنید.

این میلگردها به یک شکل دیگر نیز طبقه بندی می‌شوند، که در دو شکل ساده و مهندسی به تولید رسیده و به بازار عرضه می‌شوند؛ به شکلی که ساده، خم ۹۰ درجه و مهندسی خم ۴۵ درجه دارد. جای دارد که به این موضوع اشاره کنیم که نرخ میلگرد در برندهای مختلف نیز از عوامل تاثیرگذار بر قیمت خاموت می‌باشد.

خاموت چه نقشی در سازه ایفا می‌کند؟

نقش اصلی خاموت در ساختمان سازی، به علت مقومت پایین ستون‌های بتنی در برابر نیروی کششی وارده می‌باشد. به شکل که با استفاده از این میلگردها که عموما به صورت عمودی و گاهی نیز به شکل مورب مورد استفاده قرار می‌گیرند، می‌توان از شکست زود رس مقطع بتنی در اثر نیرو های وارده جلوگیری کرد. هرچند که بتن‌ها با استفاده از میلگردهای فولادی معمولی نیز استحکام کافی را به دست می‌آورند؛ اما خاموت با هدف افزایش مقاومت بتن در برابر نیروهای وارده طراحی شده است و به همین دلیل از اثر بخشی بیشتری در مقابل محصولات مشابه برخوردار می‌باشد.

در این قسمت استفاده ها و کاربرد های خاموت در ساختمان‌ سازی را به شکل یک لیست برای شما آماده کرده ایم.

  • جلوگیری از ایجاد ترک‌های ناگهانی مورب که می‌تواند باعث خرابی‌های غیرمنتظره در کل سازه شود
  • افزایش مقاومت سازه در برابر فرایندهای تنشی، پیچشی، خزش، انقباض و کشش سطحی
  • ارتقای کارکرد لنگر خمشی آغازین

کاربرد خاموت در صنعت ساختمان سازی

این مدل از انواع میلگردها در بخش های زیادی از صنعت ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرند که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.

  • افزایش مقاومت فشاری ستون

مشخص ترین وظیفه خاموت افزایش استحکام میلگردها می‌باشد، به شکلی که با اجرای این میلگردها در ستون‌ها، همانطور که پیش تر توضیح دادیم مقاومت آن در برابر ضربه افزایش پیدا می‌کند.

  • جلوگیری از خم شدن میلگرد در بتن

یکی از کاربردهای دیگر این میلگردها، جلوگیری از خم شدن میلگرد در برابر نیروهای برشی می‌باشد؛ استفاده از خاموت در کنار میلگردهای اصلی باعث افزایش مقاومت آنها می‌شود.

  • بهبود انعطاف‌ پذیری ستون

یکی دیگر از مزیت های استفاده از خاموت در ستون‌های ساختمان، افزایش انعطاف‌پذیری آنها می‌باشدکه احتمال شکسته شدن و ترک در ستون‌ها را کاهش می‌دهد.

  • جلوگیری از حرکت میلگرد در زمان بتن‌ ریزی

این میلگردها در این زمینه کار شما را راحت کرده و شما می‌توانید به راحتی و با استفاده از آن در ساختار ستون از حرکت میلگرد‌های اصلی در هنگام بتن‌ریزی جلوگیری کنید.

قوانین ملی ساختمان برای خاموت گذاری در ستون‌ها با شکل‌پذیری متوسط

پیاده سازی هر بخشی از یک سازه و ساختمان قوانین و مشخصاتی دارد که برای حفظ ایمنی به صورت یک استاندارد در آمده اند. در این بخش قصد داریم شما را با قوانین پیاده سازی این میلگردها در سازه ها بیشتر آشنا کنیم.

طول ناحیه بحرانی نباید از مقادیر زیر کمتر باشد:

  • یک ششم ارتفاع آزاد ستون
  • ضلع بزرگتر مقطع مستطیلی ستون
  • قطر ستون
  • ۴۵۰ میلی‌متر

فاصله خاموت‌ها در ناحیه بحرانی، در صورتی که خاموت از نوع بسته باشد، نباید از مقادیر زیر کمتر باشد:

  • ۲۴ برابر قطر
  • ۳۰۰ میلی‌متر
  • ۸ برابر قطر کوچک‌ترین میلگرد طولی ستون
  • نصف کوچک‌ترین ضلع مقطع ستون

فاصله خاموت‌ها در دیگر نقاط اعضای فشاری، نباید از موارد زیر بیشتر باشد:

  • ۳۶ برابر قطر میلگرد
  • ۱۲ برابر قطر کوچکترین میلگرد طولی
  • ۲۵۰ میلی‌متر
  • کوچک‌ترین بعد عضو فشاری

سه نکته مهم در رابطه بااین میلگردها

برای پیاده سازی این ها باید به یکسری اصول و نکات توجه داشته باشید تا در ادامه کار به مشکل برنخورید.

  • خاموت‌ها باید در فواصل ۲۰ سانتی متری (اندازه یک وجب دست) از یکدیگر قرار گیرند.
  • آرماتورهای عرضی باید با کمک سیم آرماتوربندی به میلگردهای طولی بسته شوند.
  • آرماتورها در دمای کمتر از ۵ درجه سانتی‌گراد نباید خم شوند. اگر قصد خم کردن مجدد آرماتورها را دارید باید به صورت سرد و با دستگاه مکانیکی، عملیات خم کردن را انجام دهید.
خاموت‌ها باید در فواصل ۲۰ سانتی متری (اندازه یک وجب دست) از یکدیگر قرار گیرند.

خاموت‌ها باید در فواصل ۲۰ سانتی متری (اندازه یک وجب دست) از یکدیگر قرار گیرند.

سخن پایانی

در این مطلب سعی داشتیم، بررسی کاملی درباره خاموت، انواع و کاربردهای آن داشته باشیم و ضوابط استفاده از آن را به صورت کامل برای شما عزیزان توضیح دهیم. در صورت وجود سوالات بیشتر در مورد محصولات می‌توانید با شماره ۲ –  ۸۸۸۵۷۵۷۰ – ۰۲۱ با ما در ارتباط باشید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها